Beide quickscans laten zien dat er veel gebeurt binnen het sociaal domein: beide gemeenten hebben ingezet op de ontwikkeling van nieuw beleid, er is sprake van nieuwe aanbieders voor het welzijnswerk en de regionale samenwerkingsverbanden veranderen. Voor alle drie de velden binnen het sociaal domein (jeugdhulp, WMO en WenI) geldt dat het gebruik in Leiden en Leiderdorp hoger is dan in vergelijkbare gemeenten.
Belangrijke conclusies uit de onderzoeken betreffen de financiƫle situatie. Met name de kosten voor de Jeugdzorg zijn, net als landelijk het geval is, in beide gemeenten hoog. Zowel Leiden als Leiderdorp weten niet precies aan welke zorg het geld op gaat.
De Rekenkamercommissie bespreekt binnenkort met beide gemeenteraden de uitkomsten van de quickscans. Het gesprek richt zich op het bespreken van de impact van de uitkomsten en de behoefte van de beide raden aan aanvullende inzichten. Vervolgonderzoek kan een manier zijn om hieraan tegemoet te komen. In het jaarplan van de Rekenkamercommisie is het plan opgenomen om een aanvullend onderzoek binnen het domein Jeugd uit te voeren. Hierbij zal de focus allereerst liggen op het verkrijgen van meer inzicht in de kosten.
Meer informatie
Op de dossierpagina leest u meer over dit onderzoek.