• Home
  • Nieuws
  • Gebrek aan passend aanbod grootste knelpunt in de toegang tot de jeugdhulp

Gebrek aan passend aanbod grootste knelpunt in de toegang tot de jeugdhulp

Uit onderzoek van de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp blijkt dat gebrek aan passend aanbod als grootste knelpunt wordt ervaren door verwijzers naar jeugdhulp. De oorzaken hiervan zijn het bestaan van wachtlijsten, het ontbreken van contracten met de juiste zorgaanbieders en het niet beschikbaar zijn van passende zorg.

Verwijzers zijn mensen en wettelijke instanties die een hulpvraag signaleren en bijdragen aan het inschakelen van jeugdhulp. De Rekenkamercommissie (RKC) heeft verschillende verwijzers gevraagd naar hun ervaringen om zo de knelpunten in de toegang tot de jeugdzorg in Leiden en Leiderdorp in kaart te brengen.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. De gemeenteraad heeft daarbij een kaderstellende en controlerende rol. De RKC heeft onderzocht welke aandachtspunten er voor de gemeenteraad zijn bij de toegang tot de jeugdhulp. Het onderzoek geeft een overzicht van de verschillende routes naar jeugdhulp, de ervaringen van verwijzers en de mogelijkheden van de gemeenteraad om hierop te kunnen sturen.

Conclusies

Het gebrek aan passend aanbod werd door de verwijzers ervaren als het grootste knelpunt. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de huisarts in Leiden en Leiderdorp de belangrijkste rol speelt bij de toegang tot de jeugdhulp. De Jeugd- en Gezinsteams (JGT’s) zijn daarna de belangrijkste verwijzer. Het aantal verwijzingen door deze teams is sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 sterk gestegen.

Voor de gemeenteraad is het lastig sturen op jeugdzorg omdat er sprake is van ruime kaders en de raad vaak niet de juiste informatie op het juiste moment krijgt. Daarnaast concludeert de RKC dat de financiële begrotingen niet gebaseerd zijn op goede prognoses wat kan leiden tot ongewenste tekorten.

Aanbevelingen

De RKC doet op basis van het uitgevoerde onderzoek een aantal aanbevelingen aan de gemeenteraad. Zo is er nader onderzoek nodig om het verschil tussen vraag en aanbod in de jeugdhulp goed in kaart te brengen. Pas als bekend is waar zorg wordt gemist en tot welke problematiek dat leidt, kan gekeken worden naar maatregelen om dit op te lossen.

Verder beveelt de RKC de raad aan om de professionals vooral de ruimte te laten om met elkaar afspraken te maken. Scherpere kaders gaan niet helpen. De sturing op de toegang tot de jeugdhulp kan beter worden door de samenwerking tussen organisaties te stimuleren.

Tot slot is het van belang om de begroting te gaan baseren op goede prognoses over het toekomstige beroep op de jeugdhulp.

Meer informatie

Op de dossierpagina leest u meer over dit onderzoek.