Omschrijving onderzoek
Het onderzoek geeft een overzicht van de verschillende routes naar jeugdhulp, de ervaringen van verwijzers en de mogelijkheden van de gemeenteraad om hierop te kunnen sturen. Verwijzers zijn mensen en wettelijke instanties die een hulpvraag signaleren en bijdragen aan het inschakelen van jeugdhulp.
Uit het onderzoek blijkt dat de huisarts in Leiden en Leiderdorp de belangrijkste rol speelt bij de toegang tot de jeugdhulp. De Jeugd- en Gezinsteams (JGT’s) zijn daarna de belangrijkste verwijzer naar de jeugdhulp. Het aantal verwijzingen door deze teams is in de afgelopen jaren sterk gestegen.
Verwijzers geven in dit onderzoek aan dat het gebrek aan passend aanbod het grootste probleem is. Het ontbreken van contracten met de juiste zorgaanbieders of het niet beschikbaar zijn van passende zorg, zijn hier de oorzaken van. Wachtlijsten kunnen hier het gevolg van zijn.
Met betrekking tot de mogelijkheden voor de gemeenteraad om te sturen blijkt dat dit lastig is omdat er sprake is van ruime kaders en de raad vaak niet de juiste informatie op het juiste moment krijgt. Daarnaast concludeert de Rekenkamer dat de financiële begrotingen niet gebaseerd zijn op goede prognoses wat kan leiden tot ongewenste tekorten.
Hoofdvraag
Welke aandachtspunten er zijn voor de gemeenteraad in de toegang tot de jeugdhulp?
Onderzoeksbureau
Het onderzoek is onder begeleiding van Beatrice Snel en Cathelijn Peters van de Rekenkamercommissie Leiden & Leiderdorp uitgevoerd door onderzoeksbureau Hiemstra en De Vries.